ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΣΩΣΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΞΑΝΑΓΕΜΙΣΜΑΤΟΣ (VACUUM)

 

Η σωστή μέθοδος για την επαναγέμιση του μελανοδοχείου, είναι η απαραίτητη χρήση αντλίας κενού, που θα αφαιρέσει όλο τον αέρα από το μελανοδοχείο πριν αυτό γεμίσει με το μελάνι.

Όταν ένα άδειο μελανοδοχείο τοποθετείται κάτω από ένα υψηλό κενό, τότε δημιουργείτε ιδανικό περιβάλλον για το γέμισμα του με μελάνι. To ξαναγέμισμα με το σωστό κενό (vacuum) το ελάχιστο κενό είναι 80% έως και 90% είναι το ιδανικό, έτσι τόσο το άδειο μελανοδοχείο όσο και η κεφαλή εκτύπωσης γεμίζει πλήρως και σωστά με το μελάνι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν απορροφιέται ο αέρας από την κεφαλή εκτύπωσης του μελανοδοχείου, αυτό δεν είναι η σωστή μέθοδος κενής πλήρωσης.

 

Αποτελέσματα της επαναγέμισης σε κενό αέρα.

Κάνοντας επαναγέμιση του μελανοδοχείου μέσα σε περιβάλλον υψηλού κενού (vacuum) επιτυγχάνουμε τα εξής:

 

ü      Το μελανοδοχείο παρέχει όλη την ποσότητα της μελάνης κατά τις εκτυπώσεις και δεν μένει μέσα σε αυτό μελάνι.

ü      Επομένως, μεγαλύτερος όγκος εκτυπώσεων.

ü      Σωστή ροη της μελάνης στην διαδικασία της εκτύπωσης, χωρίς εκτυπωμένα κενά η αχνές εκτυπώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί το μελάνι δεν έχει μέσα αέρα, όπως θα συνέβαινε εάν η επαναγέμιση γίνονταν με μια σύριγγα.

ü      Ποιοτικές εκτυπώσεις.

ü      Μεγίστη ικανοποίηση του χρήστη.

 

 

ΣΩΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΞΑΝΑΓΕΜΙΣΜΑΤΟΣ (VACUUM)

 

 

ΛΑΘΟΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΞΑΝΑΓΕΜΙΣΜΑΤΟΣ (ΣΥΡΙΓΓΑ)

 

 

Στις παραπάνω εικόνες που δείχνουν τον σωστό (επαγγελματικό) και τον λάθος (ερασιτεχνικό) τρόπο ξαναγεμίσματος του άδειου μελανοδοχείου, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως με την σωστή μέθοδο το μελάνι χωρίς να έχει κενά από αέρα κατεβαίνει ομοιόμορφα στην κεφαλή εκτύπωσης και έτσι έχουμε πλήρη εκκένωση του δοχείου και εξαιρετικής ποιότητας εκτύπωση.

 

Στις εικόνες με την λάθος μέθοδο βλέπουμε πως μαζί με το μελάνι η σύριγγα που χρησιμοποιήθηκε για την τοποθέτηση του σε αυτό, έβαλε και αέρα. Έτσι δημιουργούνται φυσαλίδες αέρα και το μελάνι δεν κατεβαίνει ομοιόμορφα στην κεφαλή του μελανοδοχείου.

Το αποτέλεσμα θα είναι να μείνει μελανί μέσα σε αυτό, δηλαδή λιγότερες εκτυπώσεις και φυσικά χαμηλής ποιότητας εκτύπωση αφού οι φυσαλίδες αέρα που κατεβαίνουν θα αφήνουν κενά χρώματος στην εκτυπωμένη επιφάνεια.

Επίσης με την λάθος μέθοδο είναι πολύ πιθανόν να καταστραφεί - καεί η κεφαλή εκτύπωσης του μελανοδοχείου, λόγο της θερμοκρασίας που θα ανέβει σε αυτήν λόγο της έλλειψης μελάνης από την κεφαλή.

Το μελάνι λειτουργεί σαν ψυκτικό υλικό σε αυτήν και δεν της επιτρέπει την αύξηση της θερμοκρασίας ή την στερεοποίηση των υπολειμμάτων μελάνης σε αυτήν με αποτέλεσμα να βουλώσει.

Η εφαρμογή της λάθους μεθόδου με χρήση σύριγγας, δημιουργεί δυσαρέσκεια στον χρήστη του μελανοδοχείου, αφού θα διαπιστώσει πως λιγότερες εκτυπώσεις θα έχει, χαμηλότερης ποιότητας και φυσικά μικρότερος αριθμός ξαναγεμίσματος του μελανοδοχείου.

 

 

 

 

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΞΑΝΑΓΕΜΙΣΜΕΝΟΥ ΜΕΛΑΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ

ΚΕΝΟΥ ΑΕΡΑ (VACUUM) ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΞΑΝΑΓΕΜΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΣΥΡΙΓΓΑ

 

 

Στις πάρα κάτω εικόνες μπορείτε να δείτε, το δοχείο που το έχουμε γεμίσει με την σωστή μέθοδο κενού αέρα (vacuum) ζυγίζει γεμάτο 54 γρ., και όταν τελειώσει είναι τελείως άδειο από μελάνι (το απόβαρο του θα είναι 27 γρ.).

Έχουμε χρησιμοποιήσει και τα 20 γρ. μελάνης που είχαν μπει κατά την διαδικασία του ξαναγεμίσματος του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σε αντίθετη περίπτωση, το δοχείο που το γεμίσαμε με την λάθος μέθοδο δηλαδή  με σύριγγα (ερασιτεχνικά) έχουμε σαν αποτέλεσμα να περνούμε 20-30% λιγότερο μελάνι από το ξαναγεμισμένο δοχείο με την μέθοδο κενού αέρα …!

Διαπιστώνεται πως δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί όλο το μελάνι που βάλαμε αρχικά, επωδή υπάρχουν μέσα φυσαλίδες αέρα που μπήκαν με την σύριγγα και δεν επιτρέπουν την πλήρη και σωστή ροη του μελανιού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Επιλέξτε να ξαναγεμίζετε τα άδεια μελανοδοχεία των εκτυπωτών σας, προσέχοντας να γεμίζονται αυτά με την σωστή μέθοδο.

 

Έτσι θα απολαμβάνετε τα πολύ σημαντικά για εσάς ωφέλει της επαναγέμισης (Refill).